DIT GAAT OVER MIJN ZEEAQUARIUM


Voordat je mijn verhaal leest moet mij het volgende van het hart.
Deze webpagina's zijn uitsluitend bedoeld om het verloop van ons zeeaquarium weer te geven. Ik pretendeer niet hier een verhaal weer te geven over hoe je een zeeaquarium moet opstarten. Hiervoor verwijs ik naar de handleiding van de NBBZ. In de komende pagina's wordt het verloop van ons aquarium open weergegeven, dus ook alles wat mis is gegaan.
Ik heb een traject gevolgd dat vele zeeaquarianen tegen de borst zal stoten. Zo werd mij verzekerd dat je een zeeaquarium zonder eiwitafschuimer kan houden. Ik heb dat geprobeerd en ben erop teruggekomen, maar ik ben er niet van overtuigd dat het echt niet kan. Wat ik wel als basis beginselen wil weergeven, zijn de volgende:

kosten
reserveer minimaal 1000 Euro voor je zeeaquarium. Heb je minder beschikbaar begin dan niet aan een zeeaquarium. Ook een zoetwateraquarium heeft schitterende mogelijkheden en is mogelijk met een veel lager budget.


waterwaardes
waterwaardes meten is essentieel voor een zeeaquarium. Vergeet niet dat zeedieren uit een omgeving komen met een gigantische buffer, en dus een zeer stabiele waterkwaliteit. In het zeeaquarium heb je die buffer niet, waterwaardes kunnen snel verslechteren. Met name in fosfaat schuilt een groot gevaar. Veel lagere zeedieren kunnen er absoluut niet tegen (zoals je in de komende pagina's kunt ervaren), terwijl er veel potientiŽle bronnen zijn (m.n. het voer, maar ook slecht aktief kool en het verversingswater). Er zijn op de markt legio fosfaatverwijderaars die dit probleem kunnen voorkomen.

de dieren
Neem geen onnodige risco's met dieren. Er zijn veel dieren die uitsluitend geschikt zijn voor ervaren aquarianen. Vaar niet blind op wat de winkelier zegt. Berperk je in het begin tot makkelijke dieren. Ondanks mijn missers checkte ik altijd de volgende webpagina's:
liveaquaria
vividaquariums
marinedepotlive
Dit zijn amerikaanse online winkels, die er zeker belang bij hebben dat de dieren die ze verkopen in leven blijven en dus belang hebben bij het weergeven van de juiste moeilijkheidsgraad.
Ook wordt er een moeilijkheidsgraad gegeven in de dierendatabase van zeewaterforum.info.
De latijnse naam intypen bij "google.com" geeft ook bijna altijd een schat aan informatie.
Ik ben met name de mist ingegaan met zeesterren en anemonen. Over het algemeen gezegd zijn dit lastige dieren. Ook steenkoralen zijn moeilijk houdbaar, ik heb echter nooit de doesltelling gehad deze te houden en heb er dus geen ervaring mee.Genoeg "wijze lessen" klik hier om verder te gaan
home, mijn kleine aquaria
mijn grote zoetwater aquarium
zelf onder water