ZEEAQUARIUM PAGINA 7a
(opruimploeg)

Ingegeven door een advies op het zeewaterforum.net, besluit ik de opruimploeg in het aquarium uit de breiden. Het gaat me met name om opruimers voor detritus. Er zijn ook legio algenopruimers, maar die zijn naar mijn idee voldoende aanwezig in het aquarium. Ik wil het aantal heremieten uitbreiden en slakken introduceren. Verder schijnen slangensterren goede opruimers te zijn. De meeste slangensterren worden echter erg groot en kunnen zich ook vergrijpen aan vissen.
Hoewel ik niet echt te klagen heb over de leveranciers Aquacompleet en Waterweelde, wil ik toch eens bij een derde leverancier kijken. Reefstore ligt voor mij geografisch acceptabel. Voor het regelen van de opruimploeg is dit zeker een goede keus! Omdat Reefstore vrij klein is moet je speciale dieren bestellen. Omdat ze de m.i. beste zoutwater groothandel van Nederland als groothandel hebben, is dit ideaal. Deze groothandel heeft een enorme keus. En dat is ook wel gebleken want ik ben uren bezig geweest om informatie over de in dieren te verzamelen die in aanmerking komen. Ik kom tot het volgende lijstje:
heremieten:
Calcinus blue leg
Clibanarius tricolor
Paguristes cadenatie (red leg)

slakken
Nassarius vibex
Astraea caelata
Turbo slak (hoofdzakelijk algeneter)
Strombus slak

zeesterren
Astropecten polyacanthus (zandzevende zeester)
Ophiolepis superba (volgens Marcel van Reefstore, de enig veilige slangenster)
krabben/garnalen
Lysmata amboinensis
Percnon gibessi (hoofdzakelijk algeneter)
Stenorynchus seticornis (vrij gevoelig soort en vrij duur)

Ik plaats een bestelling en op 31 mei 2006 bezoek ik Reefstore. Dit is mij zeer goed bevallen. Wel klein maar dus ook rustig en geen ongeduldig volgende klant achter je zoals bij het (althans op zaterdag) zeer drukke Aquacompleet en Waterweelde.
Uiteindelijk kom ik met de volgende dieren thuis (naast de grote blauwe heremiet en de poetsgarnaal, waarvan ik nog geen foto heb):slangenster Ophiolepis superba


Nassarius vibex (ca. 2 cm, 5 exemplaren) en Astraea caelata


strombus


Clibanarius tricolor (mini heremietjes van nauwelijks 1 cm groot, 4 exemplaartjes)


hier liggen ze nog bijelkaar, natuurlijk is de spitssnuit weer nieuwsgierig


weliswaar geen opruimer, maar een leuk stukje hamerkoraal om eens te proberen


en een klein steentje met buttons, eens kijken hoe die het doen

Bovenstaande foto's zijn genomen binnen een half uur na het plaatsen.
Na drie dagen hebben de dwerg heremieten en de nassarius slakken zich verstopt, af en toe kan ik er eentje vinden. De Astraea slak heeft zich op het raam gevestigd en de strombus kruipt goed rond (ook op het raam). De slangenster zat ook onder een steen, maar ik heb om een beter plaatsje te zoeken voor de buttons en een ander plaatsje voor de balipoliepen (die het matig doen) twee grote stenen uit de bak gehaald. Sindsdien ligt de slangen ster in het zicht en kruipt hij rond aan de voorkant van het aquarium.slangester is redelijk actief overdag


de buttons gaan in elk geval niet achteruit

ook het hamertjeskoraal doet het nog

Hoe hebben de opruimers het gedaan na. 2 weken in de bak:
De slangenster vind ik een succes tot nu toe. Hij blijft in beeld en kruipt regematig een stuk.
De Astrea slak zit continu op het raam en is dus als opruimer weinig zinvol (het raam schoonmaken kan ik zelf ook wel)
De Strombus slak kruipt de hele bak door en is behoorlijk aktief (goede opruimer)
De Nassarius slakken zie ik incidenteel, ik denk dat er in elk geval één gesneuveld is, want één miniheremietje heeft inmiddels zijn intrek genomen in een Nassarius schelpje
De miniheremietjes zijn nacht actief en houden er ook van om in de hoek van het aquarium naar boven te klimmen

29 augustus 2006
Van de opruimploeg is de Strombus slak zeer actief, kruipt de hele bak door, niet alleen in het zand. De Astrea slak heb ik al weken niet gezien, zo ook de Nassarius slakken. Wel zie ik de laatste tijd meerdere kleine witte huisje slakjes. Ook de slakjes met het kleine rugschelpje, die Stomatella schijnen te heten, nemen sterk in aantal toe.
De slangenster blijft in zicht. Inmiddels is wel onze spitssnuitkoraalklimmer verdwenen (tijdens onze vakantie). Ik hoop niet dat de slangenster hem op het geweten heeft.

verder naar pagina 8

laatste update 29 augustus 2006home, mijn kleine aquaria
mijn grote zoetwater aquarium
begin zeewater pagina's
zelf onder water